Słomiński. Wielkopolski smak z tradycją

Niewiele polskich firm może pochwalić się nieprzerwaną rodzinną tradycją sięgającą początków XX wieku. Licząca ponad 100 lat historia marki Słomiński, to także fascynująca opowieść o przedsiębiorczej, wielkopolskiej rodzinie, która zdołała przetrwać zawieruchy dziejowe dzięki pasji, organizacji i przywiązaniu do rzeczy najważniejszych w branży spożywczej: jakości i smaku. Po 113 latach od swojego założenia firma wciąż znajduje się w ręku rodziny Słomińskich. Smaku produktów marki Słomiński możemy skosztować także we Wrocławiu. Od niedawna także w sklepie przy ul. Zwycięskiej 9-23.

Historia firmy zaczyna się w 1904, gdy Gracjan Słomiński, mistrz rzeźnicko- wędliniarski przeniósł się wraz z żoną Ludwiką i trojgiem dzieci do wielkopolskiego Kaszczoru z rodzinnego, acz przeludnionego Wielichowa. W zakupionym w Kaszczorze domu Gracjan Słomiński zakłada firmę rzeźnicką „Słonimski”, która szybko staje się znana w okolicy dzięki wyśmienitej jakości produktów. Firma rozwija się mimo bardzo silnej niemieckiej konkurencji (Niemcy stanowili w tym czasie 90 proc. ludności Kaszczoru). Firma przetrwała I wojnę światową pod energiczną ręką pani Ludwiki (mistrz Gracjan został wcielony do wojska).

Rok 1918 – odzyskanie niepodległości

Powstanie Wielkopolskie obejmuje także rejon miejscowości Kaszczor. W miejscowości powstaje polska drużyna powstańca broniąca wioskę przed oddziałami Gruenschutzu O roli pana Gracjana Słonimskiego w historycznych wydarzeniach mówi powstańcza notatka: „Czekał 2 km przed Kaszczorem jej mieszkaniec – właściciel Firmy rzeźnickiej Gracjan Słomiński, który powiadomił ppor. Michalskiego, że jego miejscowość i Wieleń są wolne od Niemców”. Po zakończeniu powstania i podpisaniu traktatu wersalskiego Kaszczor znalazł się w Polsce. Od granicy niemieckiej dzieliły wieś zaledwie 2 km. Gracjan Słonimski został wicewójtem i jednym z najbardziej szanowanych w okolicy obywateli. W firmie ojca zaczynają pobierać naukę synowie – Edward i Brunon. W sklepie prowadzonym przez panią Lidię pracuje najmłodsza córka – Łucja.

Lata 1939-47

Wraz z wybuchem wojny 1 IX 1939 zaczynają się dla rodziny Słomińskich trudne czasy. Jak wielu Polaków w Wielkopolsce zostają wysiedleni – ich dom zajmują Niemcy. Członkowie rodziny wracają do Kaszczoru dopiero w 1945. Firmę po ojcu przejmuje Edward, teraz już mistrz rzeźnicko- wędliniarski. W 1947 umiera założyciel Firmy i senior rodu Gracjan Słomiński. W tym samym roku przychodzi na świat córka Janiny i Edwarda Zdzisława, obecna właścicielka firmy (wraz z mężem Dominikiem), a dwa lata później jej siostra Dorota.

1953. PRL

W ramach „walki z prywaciarzami” władze zamykają firmę po blisko 50 latach istnienia. Warsztat wytwarza jednak dalej wędliny na prywatno-rodzinny użytek. Sklep firmowy przejmuje spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”, ale jego kierowniczką zostaje… Janina Słomińska. Silna osobowość pani Janiny stała się szybko znana w bliskiej i dalekiej okolicy.Dzięki jej uporowi i pracowitości sklep zdołał utrzymać wiele z ducha firmy Słomiński. Przetrwała również rodzinna tradycja. Pani Janina zmarła w 1988r.

1989 – reaktywacja

W grudniu 1989 działalność wędliniarską reaktywuje córka Edwarda – Zdzisława Słomińska-Fabiś wraz z mężem Andrzejem. Powstaje nowoczesny zakład wędliniarski, wyroby sprzedawane są w sieci własnych sklepów. Marka Słomiński szybko zdobywa prestiżowe nagrody – „POLAGRA FOOD”, „Złota Firma Wielkopolski” i „Złotą Stalkę” – nagrodę dla najlepszej firmy wędliniarskiej w Polsce.

Firma Słomiński w Unii Europejskiej

W 100- rocznicę swego istnienia Firma Słomiński uzyskuje komplet certyfikatów pozwalających na wejście na rynki europejskiej. Mimo dynamicznego rozwoju i rozbudowanej sieci handlowej Firma Słomiński pozostaje firmą rodzinną, w której, tak jak w czasach mistrza Gracjana Słomińskiego najważniejsze pozostaje dobre rzemiosło, jakość i smak.

Opr. na podstawie materiałów historycznych firmy Słomiński