Pan Smak – rodzinna pizza po sąsiedzku

Z Jerzym Kirijenką (na zdjęciu z lewej) i Jakubem Zychowiczem (po prawej), założycielami i właścicielami pizzerii Pan Smak rozmawia Maciej Wełyczko

Jak narodził się Pan Smak? Skąd pomysł na taką lokalizację?

Jakub Zychowicz: Jesteśmy mieszkańcami Ołtaszyna i mieszkamy w niedalekim sąsiedztwie. Z zawodu jestem kucharzem, choć przeszło 20 lat nie pracowałem w tej branży. Wielokrotnie przejeżdżając obok teraźniejszej lokalizacji zastawiałem się, dlaczego budynek w tak widocznym miejscu stoi zupełnie pusty – wtedy też narodził się pomysł pizzerii, którym zaraziłem Jurka.

Jerzy Kirijenko: Studiowałem i pracowałem we Włoszech. Stąd wzięło się moje zamiłowanie do włoskiej kuchni i kultury. Przez ostatnie lata pracowałem w wielkiej międzynarodowej firmie, i byłem już zmęczony tym korporacyjnym życiem – myślałem od pewnego czasu o małym rodzinnym Można powiedzieć, że pewnego dnia spotkało się dwóch sąsiadów z pomysłem… tak to się wszystko zaczęło. Chcieliśmy zrobić coś dla mieszkańców, a W najbliższej okolicy naszej pizzerii, czyli Na Wojszycach brakuje „smacznego” miejsca, w którym zarówno dorośli jak i dzieci znajdą coś dla siebie.

Jakim miejscem jest Pan Smak?

J.Z. Pan Smak jest miejscem, w którym każdy może się na chwilę zatrzymać od zgiełku dnia codziennego, gdzie czuje się rodzinną atmosferę, a szarość widzi się tylko za oknem. Nasza restauracja jest przede wszystkim włoską pizzerią. Jurek stara się przekonać wszystkich do prawdziwego włoskiego smaku. Można powiedzieć, że podzieliliśmy po równo nasze role i menu: Jurek proponuje klasyczne włoskie pizze, ja poszedłem w stronę pewnego ich „spolszczenia” – ludzie mają różne smaki, niekoniecznie włoskie. Nasze menu jest więc podzielone pół na pół – każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Jakie pizze spotkamy w Panu Smaku?

J.K. Inspirujemy się pizzą rzymską, która ma cienkie i kruche ciasto. Sposób, żeby nie rzec –rytuał jego wyrabiania to nasza największa tajemnica. Takie ciasto stanowi podstawę wszystkich naszych pizz, a robimy je zawsze sami co najmniej dzień wcześniej tak aby miało czas „odpocząć” przed jego podaniem. Nie wałkujemy ciasta tylko ręcznie je rozciągamy – tak robi się prawdziwą włoską pizzę. Bardzo dbamy również o jakość naszych składników ­– staramy się używać przede wszystkim włoskich produktów, ale Wykorzystujemy też najwyższej klasy składniki polskie., dlatego na co dzień można nas spotkać w lokalnych warzywniakach, w których skrupulatnie dobieramy potrzebna nam produkty. W pizzy wszystko musi smakować w określony sposób.

Pizza „spolszczona” to?

J.Z. To na przykład bardzo lubiana w Polsce pizza hawajska, czyli szynka z ananasem. Bardzo ciekawą propozycją jest pizza Wurst – biała kiełbasa z ogórkiem konserwowym, a osobom lubiącym ostre jedzenie proponujemy jest Vulcano z sosem tabasco, kabanosem oraz papryczkami jalapeno.

Od czego proponujecie zacząć przygodę z prawdziwie włoską pizzą?

J.K. Zdecydowanie pizza Parmigiana z szynką parmeńską, Pera z gruszką lub Quattro Fromaggi tzw. cztery sery – to typowo włoskie pizze, z klasycznymi włoskimi składnikami.

W menu znajdzie się coś dla wegetarianina?

J.Z. Mamy oczywiście w swojej ofercie pizzę wegetariańską. W przyszłości będziemy z pewnością modyfikować nasze menu i wprowadzać nowe smaki – także sezonowe. Na 11 listopada chcemy zaprezentować dwukolorową: biało czerwoną pizzę. A jeśli chodzi o wegetarian, zawsze możemy na życzenie klienta zastąpić składnik pizzy innym.

Włoska pizza to nie samo ciasto i dodatki – liczy się również oliwa…

J.K. Oczywiście. Sami przygotowujemy oliwę czosnkową i ostrą na bazie wysokiej jakości oliwy włoskiej.
J.Z. Oliwę z oliwek dodajemy również do ciasta – dzięki czemu jest ono lekkie i po zjedzeniu nie powoduje uczucia ciężkości na żołądku.

Czy można w Panu Smaku zamówić pizzę z dowozem do domu lub biura?

J.K. Tak, to podstawowa forma naszej działalności. W promieniu 2,5 km dostarczamy pizzę do każdego klienta za darmo – promień ten obejmuje więc okolice ulicy Zwycięskiej, Ołtaszyn a nawet Wysoką i szpital na Borowskiej. Promujemy odbiór własny – każdy, kto odbierze pizzę osobiście otrzymuje rabat w wysokości 2 zł od każdej pizzy. Powyżej 2,5 km ustalamy indywidualne ceny dowozu zależne od wielkości zamówienia. Zapraszamy oczywiście również do naszej pizzerii. Jesteśmy dumni z tego, jak ten lokal wygląda. Remontowaliśmy go własnymi siłami przez 3 miesiące. Wcześniej znajdował się tu sklep, ale budynek od kilku lat nie był używany.

Południe Wrocławia to rejon bardzo konkurencyjny, jeśli chodzi o usługi gastronomiczne – macie jakiś sposób na przebicie ofert konkurencji?

Tak jak wspomnieliśmy na początku największym naszym atutem jest ciasto i specjalnie wyselekcjonowane składniki, a ponadto liczy się rozmiar – mamy największe pizze w okolicy – odpowiednio 35 i 45 cm średnicy dla małej i dużej pizzy.
Dodatkowo przystępne na każdą kieszeń ceny, oraz własny parking przy samym rondzie na Grota-Roweckiego z bezproblemowym wjazdem i wyjazdem to kolejne nasze atuty. Przede wszystkim jednak: nasza pizza jest duża, na świetnym, zdrowym i cienkim cieście i bardzo smaczna – ale o tym trzeba się przekonać osobiście.
Zapraszam serdecznie!

Dziękuję za rozmowę

Foto: Gazeta Sąsiedzka

Artykuł powstał we współpracy z Pizzerią Pan Smak

Pizzeria Pan Smak

Ul. Grota Roweckiego 75, Wrocław

Facebook.com/PanSmak

Tel. 577 235 775